Chlebek gruszkowy z wegańskim serem

Energetyczny poranek

Przepis nadesłany przez Annę

260

Składniki:

  • Keksówka 25cm
  • 250g sera wegańskiego typu mascarpone
  • 60ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 3 duże gruszki (1/2 na wierzch)
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1. Składniki mokre wymieszać w jednej misce, a składniki suche w drugiej.
2. Połączyć całość za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać pokrojone owoce. Ponownie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do formy i ułożyć na wierzch plastry gruszki.
4. Piec 45 minut w 165-170 stopniach bez termoobiegu lub do tzw. suchego patyczka.
5. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy z kategorii Energetyczny poranek