CREME BRULEE Z KASZĄ JAGLANĄ

Energetyczny poranek

Przepis nadesłany przez Żanetę

84

Składniki:

      • ckasza jaglana – 0,5 szklanki
      • mleczko kokosowe – 1 puszka (400 ml)
      • cukier trzcinowy – 3 łyżki + 4 łyżeczki do
      • posypania deserów
      • laska wanilii – 1 szt.
      • sól himalajska – 1 szczypta
      • olej kokosowy – 1 łyżka
      • pomarańcza – 1 szt.
      • owoce sezonowe, np. porzeczki 

Kaszę jaglaną podprażamy w rondlu, cały czas nim potrząsając, do momentu, gdy poczujemy orzechowy zapach. Musimy uważać, aby kaszy nie przypalić. Następnie kaszę przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Ponownie wrzucamy ją do garnka, dodajemy mleczko kokosowe i 3 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej nasiona. Dodajemy je do kaszy, a następnie wkładamy również pozostałą laskę. Mieszamy, dodajemy sól. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kaszę na małym ogniu ok. 15 minut (nie mieszając) – do momentu, aż wchłonie cały płyn.
Wyjmujemy laskę wanilii, wyłączamy gaz, dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i olej kokosowy. Mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Przekładamy do kokilek i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Każdą porcję posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i opalamy palnikiem lub wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (górna grzałka) na 5 minut.
Dekorujemy owocami.

Zobacz inne przepisy z kategorii Energetyczny poranek