Makaron z pesto z botwiny

Wakacje

Przepis nadesłany przez Patryka

1

Składniki

PESTO

  • Mały pęczek botwiny

  • 30 g orzechów włoskich (lub miks włoskich, migdałów, nerkowców)

  • Niewielki kawałek sera feta (około 20-30g)

  • Szczypta soli i pieprzu

  • Łyżka oliwy

    Dodatkowo

  • Porcja makaronu pełnoziarnistego np. penne lub świderki

  • Parmezan

  • Opcjonalnie pestki granatu

Botwinę posiekać. Ja miałam botwinę z malutkimi buraczkami, jeśli buraczki są duże wykorzystać tylko część z nich.
Posiekaną botwinę (łodygi, liście i buraczki) wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem (tylko tyle żeby przykryć warzywa) i gotować 5 minut.
Odlać nadmiar wody, 1/4 botwiny odłożyć, resztę zblendować z resztą składników na pesto.
Spróbować pesto i ewentualnie doprawić pieprzem/solą lub dodać więcej sera feta.
Ugotowany makaron połączyć z pesto oraz odłożoną częścią ugotowanej botwiny. Posypać startym parmezanem i opcjonalnie pestkami granatu.

Zobacz inne przepisy z kategorii Wakacje