Mini donaty z jabłkami i orzechami

Energetyczny poranek

Przepis nadesłany przez Annę

39

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 120 ml płynnego miodu
  • 200 ml mleka sojowego
  • 2 jabłka
  • Garść orzechów laskowych
  • Cukier puder

1. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a składniki mokre w drugiej.
2. Połączyć całość. Dodać starte na grubych oczkach jabłka i pokrojone orzechy. Wymieszać.
(Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać ciut więcej mleka)
3. Przełożyć ciasto do formy na donaty.
4. Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
5. Udekorować cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy z kategorii Energetyczny poranek