Placki twarogowe z jabłkiem

Energetyczny poranek

Przepis nadesłany przez Martę

73

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jabłka – reneta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy, następnie rozgnieść praską.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać do twarogu i wymieszać. Następnie dodać mąkę oraz cynamon i ponownie dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać do masy twarogowej i połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Można smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju.
Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 2 – 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Posypać cukrem pudrem, opcjonalnie skropić syropem klonowym.

Zobacz inne przepisy z kategorii Energetyczny poranek