Sałatka Cezar na wakacjach

Wakacje

Przepis nadesłany przez Irynę

10

Składniki:

  • sałata lodowa,
  • pierś z kurczaka,
  • pomidory,
  • chleb tostowy,
  • ser zolty,
  • sól,
  • pieprz
  • sos: oliwa, sok cytryny, majonez, ząbek czosnku.

1. Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aż się zarumieni.
2. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i odkładamy do lodówki.
3. Pierś z kurczaka przyprawiamy i kroimy w kosteczkę. Smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
4. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzu. Polewamy sosem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i częścią posypujemysałatę, a następnie rozkładamy kawałki kurczaka, kawałki pokrojonego pomidora i grzanki. Posypujemy serem. Można również udekorować majonezem.

Zobacz inne przepisy z kategorii Wakacje