Szkolne, zdrowe batoniki

Czas do szkoły

Przepis nadesłany przez Martę

31

Składniki:
Batoniki:

  • 25 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków
  • ziemnych)
  • 3 naturalne wafle ryżowe
  • 2 łyżeczki zmielonych orzechów laskowych

    Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 min by zmiękły. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać masło orzechowe, zmielone orzechy i pokruszone wafle ryżowe. Wymieszać całość ręką by powstała gęsta, lepka masa. Uformować 5 podłużnych batoników i wstawić na 15 min do lodówki. Roztopić czekoladę z łyżką oleju w rondelku. Polać batoniki polewą czekoladową i wstawić do lodówki na min 45 min. Pyszna i zdrowa przekąska do szkoły gotowa!

Zobacz inne przepisy z kategorii Czas do szkoły