Tofu tikka masala

Wakacje

Przepis nadesłany przez Katarzynę

41

Składniki:

  • 1 kostka tofu
  • mały jogurt naturalny/kokosowy
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka soku cytryny/limonki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbiru
  • szczypta soli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka garam masalaolej
    Do podania:
  • Ryż
  • Kurkuma
  • Czarnuszka

Odsączamy tofu z nadmiaru wody i kroimy w kostkę.
Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Dodajemy tofu. Zostawiamy na ok. 1 h.

Następnie podsmażamy tofu na oleju na rozgrzanej patelni do zarumienienia i do momentu aż nadmiar płynu odparuje.

Kroimy cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy razem około 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i smażymy do odparowania aż sos się zagęści.
Do pomidorów dorzucamy tofu. Dusimy razem przez kilka minut.

Podajemy ze smażonym ryżem (przyprawionym kurkuma) i posypanym czarnuszką.

Zobacz inne przepisy z kategorii Wakacje