Truskawkowy sernik na zimno

Wakacje

Przepis nadesłany przez Agatę

3

Składniki:
SPÓD

 

  • 40 g rodzynek

  • 5 – 6 suszonych śliwek

  • 20 g oleju kokosowego

  • 20 g płatków owsianych

  • 35 – 40 g mąki kokosowej

  • 20 g zmielonego siemienia lnianego

  • Szczypta soli

    MASA SEROWA BIAŁA

  • 300 g twarogu na sernik (zmielonego)

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • Duża łyżka miodu

  • Szczypta soli i kilka kropel soku z cytryny

    MASA TRUSKAWKOWA

  • 250 g twarogu na sernik (zmielonego)

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • Szklanka truskawek

  • Łyżka miodu

  • Szczypta soli i kilka kropel soku z cytryny

SPÓD
Rodzynki oraz śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut, po tym czasie odsączyć z wody.
Wszystkie składniki zblendować i połączyć, żeby powstało zwarte ciasto.
Gotowym ciastem wylepić dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli masa na spód wyjdzie zbyt sypka/sucha dodać więcej oleju, jeśli wyjdzie zbyt wilgotna dodać więcej mąki lub płatków.

MASA SEROWA BIAŁA
Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej (ale nie wrzącej!) wody, zostawić do lekkiego ostygnięcia.
Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Masę przelać na przygotowany spód i odstawić do lodówki.

MASA TRUSKAWKOWA
Truskawki oczyścić, pozbawić szypułek i zblendować z twarogiem.
Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki wody, zostawić do lekkiego ostygnięcia.
Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Kiedy biała warstwa stężeje wylać na nią masę truskawkową. Możesz też przed wylaniem masy położyć na białej warstwie parę świeżych truskawek i zalać je masą truskawkową.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Zobacz inne przepisy z kategorii Wakacje