Wegetariańska pizza z młodego kalafiora

Wakacje

Przepis nadesłany przez Annę

16

Składniki:

  • 1 świeży kalafior
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • Sól, pieprz
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 40g mąki ryżowej
  • 3g aquafaby
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • Garść rukoli
  • Garść startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

1. Kalafior podzielić na różdżki i zblendować.
2. Dodać aquafabę, mąkę i czerwoną paprykę. Doprawić solą i pieprzem.
3. Wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany odrobiną oleju kokosowego. Uformować okrąg.
4. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 190 stopniach, około 20 minut, aż góra się zarumieni.
5. Odwrócić do góry nogami, posmarować przecierem i posypać ziołami.
6. Ułożyć składniki (pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki) i całość posypać parmezanem.
7. Włożyć do piekarnika na 15 minut.
8. Wyjąć i posypać rukolą.

Zobacz inne przepisy z kategorii Wakacje