Wegetariańskie tartaletki z kremem z nerkowców i owocami sezonowymi

Wakacje

Przepis nadesłany przez Annę

3

Składniki:

  • Ciasto :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • Szczypta soli
  • 200ml oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • Owoce

    Krem z nerkowców:

  • 200g nerkowców
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego

Krem z nerkowców:

1. Nerkowce namoczyć dzień wcześniej.
2. Połączyć z resztą składników i zblendować na gładki krem.

Tartaletki:
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, sól oraz resztę składników.
3. Wyrobić ciasto i uformować kulę.
4. Włożyć do lodówki na 20 minut.
5. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 3 mm, wyłożyć do foremek i nakłuć widelcem.
6. Piec przez około 35 minut. Wystudzić.
7. Wyłożyć krem z nerkowców i wybrane owoce.

Zobacz inne przepisy z kategorii Wakacje