ZUPA Z GRUSZKI i PIETRUSZKI

Wakacje

Przepis nadesłany przez Martę

46

Składniki:

  • 2 szt korzenia średniej wielkości pietruszki
  • 1 kg gruszek
  • 1/2 dużej białej cebuli
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 szkl. białego wina (opcjonalnie)
  • 2,5 szkl. wody lub bulionu warzywnego
  • odrobina soli, białego pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki prażonych orzechów włoskich
  • 50 g sera parmezan
  • 1/3 łyżeczki cynamonu +1 łyżka soku z cytryny

W garnku rozgrzewamy oliwę. Korzenie pietruszki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy przez 5 minuty. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Całość gotujemy do momentu aż pietruszki i gruszki zmiękną. Dodajemy wino (opcjonalnie) i zagotowujemy + cynamon + sok z cytryny. Następnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Zupę podajemy posypaną orzechami włoskimi i parmezanem. Smakuje zarówno podawana na zimno jak i w wersji na ciepło.

Zobacz inne przepisy z kategorii Wakacje